Openingstijden

 

 

Wij zijn tijdelijk gesloten.

 

Volgend seizoen weer van harte welkom.

medio april - juni 2025 

 

 

 

 

 

 

 

Adres

De Tuinplanten Markt Ens

Adres:  Enserweg 4
   8307 PL  ENS
   
Gsm: 06 - 53 74 00 12
Bgg: 06 - 51 35 19 05
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fleur en kleur - ook in de schaduw

We zijn niet allemaal gezegend met een grote tuin op het Zuiden, met volop zon, waar zomerbloeiers weelderig groeien en bloeien. Niet getreurd, ook voor tuinen en balkons met een ligging op het Noorden of Oosten, waar de planten voornamelijk in de schaduw staan, zijn er volop mogelijkheden om uw tuin vullen met prachtig bloeiende planten. We hebben hieronder een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet.  
Astilbe Drum and BassPurperklokjeLongkruid

Een aantal vaste planten die het goed doen op een schaduwrijke plek: 

Hosta (Hartlelie): diverse varianten mogelijk, krijgt in juli en augustus mooie, geurende, lichte pastelkleurige bloemen. 
Ooievaarsbek (Geranium Endressii): woekerende bodembedekker, bloeit van juni tot september,  diverse bloemkleuren mogelijk. 
Purperklokje (Heuchera): bloeit van mei tot augustus, bloemen zijn wit, rood of roze.
Hortensia (Hydrangea): bloeit van juli tot september, grote roze, blauwe, paarse, rode of witte bloemen.
Zenegroen (Ajuga): vaste plant, kruipende bodembedekker, bloeit met kleine blauwe lipbloemetjes in mei en juni.
Hondsdraf (Glechoma): woekerende bodembedekker, bloeit van april tot oktober, opstaande violetblauwe lipbloemetjes.
Longkruid (Pulmonaria):  kruidachtig, bloeit van rood naar paars in april en mei.

Pluimspirea (Astilbe): bloeit van juni tot september, krijgt prachtige roze, paarse, rode of witte bloempluimen.  

Varen (Athyrium): opvallende grote bladeren
Winterharde bamboe (Fargesia): let wel op dat je een niet-woekerende soort kiest, om zeker te zijn dat de bamboe zich niet door de tuin verspreid kan je de bamboe in een grote pot in de tuin planten.   

 

Een aantal eenjarige planten die het goed doen in de schaduw of halfschaduw:

Tabaksplant (Nicotiana): bloeit van juli tot september, diverse kleuren, buisvormige bloemen.
Fuchsia (er zijn ook winterharde varianten): bloeit van juli tot september, roze, rode, witte of paarse belvormige bloemen.  
Struikmargriet (Argyrathemum): bloeit van mei tot oktober, met witte, gele of roze bloemen.

Vlijtig Liesje (Nieuw Guinea Impatiens): bloeit van mei tot augustus, heeft diverse tinten wit, rood of roze gekleurde bloemen. 

 

Combineren

Met bovenstaande planten kun je mooie combinaties maken op schaduwrijke plekken in de tuin of bloembak. Vooral planten met witte en gele bloemen geven een zonnig en fris gevoel en steken mooi af tegen het blad van de planten, de bladeren van de meeste schaduwminnende planten zijn namelijk donkergroen van kleur. Maar tegen een achtergrond van bamboe, hortensia's of varens steken roze, paarse of rode bloemen ook prachtig af. Ook in bakken aan het balkon kun je mooie combinaties maken, kies bijvoorbeeld voor een combinatie met Vlijtige Liesjes, deze bloeien heel lang en gaan mooi over de rand van de bloembak hangen.  

Uiteraard verkopen we bij de De Tuinplanten Markt Ens diverse soorten planten die prima in de schaduw kunnen. U kunt gerust bij ons terecht voor: Vlijtige Liesjes, Fuchsia’s, Hosta’s, Hortensia's, Struikmargriet, Ooievaarsbek, Purperklokje, Hondsdraf, Longkruid en winterharde Bamboe.
Op de pagina tips hebben we het Vlijtige Liesje uitgelicht en vindt je tips over de verzorging van deze schaduwminnende plant.

De hele zomer genieten van deze bijzondere Hortensia'sMagical Coral Blue

Hortensia’s zijn zeer geliefde, dankbare en bloemrijke planten voor in uw tuin, pot of border. Ze zijn makkelijk in onderhoud, kunnen prima op een schaduwrijke plek staan en bloeien de gehele zomer door. De Latijnse benaming voor grootbladige, bolvormige boeren Hortensia is Hydrangea Macrophylla. Ze zijn makkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en soorten. Wij willen u graag voorstellen aan een aantal hele bijzondere Hortensia soorten, die uiteraard ook verkrijgbaar zijn bij De Tuinplanten Markt Ens.
Hydrangea Macrophylla Black Diamonds

Black Diamonds zijn uitzonderlijk mooie Hortensia’s met opvallende nerven in een donkerkleurig blad en bijzondere bloemen: de Dark Angel en Dark Angel Purple hebben heldere rode of paarse bloemschermen terwijl de Red Angel, Red Angel Purple, Baroque Angel en Baroque Angel Blue heldere bolvormige bloemen hebben in de kleuren rood, paars, roze of blauw. De Black Diamonds zijn langzaam groeiende planten waardoor er een mooie, natuurlijke balans ontstaat tussen de opbouw van de plant en de hoeveelheid bloemen.  Meer informatie over de Black Diamonds vindt u op: www.blackdiamonds.eu
Hydrangea Macrophylla Magical Four Seasons
Nog een prachtige Hortensia: De Magical Four Seasons. De naam zegt het al, van deze hortensia geniet u het hele jaar lang! Het bijzondere aan de Magical Four Seasons is dat de bloem gedurende de hele bloeitijd, van mei tot november, van kleur verandert. Zelfs in het najaar kunt u nog genieten van de schitterende herfsttinten. De Magical hortensia houdt van een schaduwrijke, matig warme plek dus ideaal voor het opvullen van de donkere hoeken in uw tuin. Meer informatie over de Magical Four Seasons vindt u op: www.magicalfourseasons.com

Hydrangea Macrophylla “Endless Summer” – The Bride
De Endless Summer Collection is een mooie, sterke hortensia die de gehele zomer lang bloeit, op het oude èn nieuw hout. Ongeacht of je de plant gesnoeid hebt, je bent de hele zomer door gegarandeerd van een mooie, volle bloei. Meer informatie over de Enlesss Summer Collection vindt u op: www.endless-summer.nl.

Naast bovenstaande bijzondere Hortensia soorten hebben we, onder andere, ook Oregon Pride (dark steel), Superbowl Bleu, Classic Line Schneeball en uiteraard de welbekende Pink Annabelle. Komt u gerust eens langs om ze bij ons te bewonderen. 
TIPS over de verzorging van hortensia's vindt u hier! 

Tuinbouw, daar zit muziek in!

Op zaterdag 11 april gaan in Ens, bij diverse tuinders en kwekers, de deuren weer op voor het publiek tijdens Kom in de Kas. Het thema dit jaar is: Tuinbouw, daar zit muziek in!
De officiële opening vindt om 10.00 uur plaats bij Kwekerij Wouters aan de Enserweg. Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u met uw gezin genieten van alles wat groeit en bloeit in de kas, uiteraard met allerlei muzikale activiteiten om de sfeer te verhogen. Voor de kinderen zijn er o.a. springkussens, een clown, een knutselterras en ook de goochelende IJsco Ali is weer van de partij. Uiteraard kunt op diverse plaatsen terecht voor een hapje of een drankje en staat er volop personeel tot uw beschikking om vragen te stellen. Om 16.00 uur vindt er een veiling plaats van producten die door tuinders en kwekers uit de Noordoostpolder zijn geleverd. De opbrengst van de veiling gaat naar de Voedselbank Noordoostpolder-Urk.

Uiteraard kunt u tijdens Kom in de Kas ook een bezoekje brengen aan De Tuinplanten Markt Ens. U vindt onze winkel naast Kwekerij A. Baas. Aan het eind van de route door de kas komt u vanzelf bij onze winkel terecht! Wij zien er naar uit u op zaterdag 11 april te mogen verwelkomen bij De Tuinplanten Markt Ens!

 

Kom in de Kas, een leuk, leerzaam en gratis dagje uit voor de hele familie!

 

Binnenkort houden wij u hier op de hoogte van het laatste nieuws van De Tuinplanten Markt Ens.
Ook zijn wij druk bezig met het opzetten van een e-mailnieuwsbrief om u onze aanbiedingen toe te kunnen sturen en ook een Facebookpagina is in de maak. Houdt u onze website dus goed in de gaten voor meer informatie.

Vanaf 18 maart is onze winkel weer geopend en kunt u bij ons terecht voor uw al uw tuin- en terras planten!