Openingstijden

 

 

Wij zijn tijdelijk gesloten.

 

Volgend seizoen weer van harte welkom.

medio april - juni 2025 

 

 

 

 

 

 

 

Adres

De Tuinplanten Markt Ens

Adres:  Enserweg 4
   8307 PL  ENS
   
Gsm: 06 - 53 74 00 12
Bgg: 06 - 51 35 19 05
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wacht met het planten van perk- en zomergoed tot na de IJsheiligen  

IJsheiligen is een van de oudste en meest bekende begrippen uit de volksweerkunde, ze dateren van rond het jaar 1000 na Christus. Het zijn de naamdagen van de Heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Deze naamdagen, de IJsheiligen, vallen op 11, 12, 13 en 14 mei. 15 Mei is een belangrijke datum voor tuinders, boeren, kwekers en tuinliefhebbers. Na deze datum mogen eindelijk alle vorstgevoelige of niet-winterharde planten en zaden de grond in. Warm is de grond dan nog niet, maar de kans op nachtvorst is zo goed als voorbij. Wacht dus met het planten van vorstgevoelige planten tot na de IJsheiligen.

 

Voor IJsheiligen de bloemen buiten, veelal kun je daar naar fluiten. Wacht af tot ze zijn voorbij, de bloemen zijn u daarvoor blij.

 

Vraag en aanbod

De vraag naar perkgoed, zomerbloeiers, groenteplanten en (vorstgevoelige) bloeiende planten begint tegenwoordig al ruim voor de IJsheiligen. Vanaf half april kunt u in de meeste tuincentra, ook bij ons, al een ruim aanbod zomerbloeiers en van oorsprong tropische planten vinden, maar toch doet u er goed aan te wachten met planten tot na 14 mei. Wat zou het immers zonde zijn als er toch onverwacht nog een paar nachten komen dat het vriest; uw bloeiende planten in de vaste grond zullen het niet overleven. U kunt daarentegen al wel volop genieten van allerlei kleuren en maten voorjaarsviolen. En misschien heeft u van het najaar ook voorjaarsbollen geplant? De komende tijd staan de blauwe druifjes, narcissen, hyacinten en binnenkort ook een keur aan tulpen volop in bloei.

 

Wat kunt u doen?

Heeft u veel planten binnen staan, die niet kunnen wachten om naar buiten te mogen? Dan kunt u ze in de weken vóór 15 mei wel vast laten wennen, om ze een goede overgang van binnen naar buiten te geven. Zet de plantjes overdag buiten maar haal ze ’s avonds op tijd, voor het echt kil wordt, weer naar binnen. Na 15 mei kunnen ze dan echt naar buiten, u mag ze in de volle grond zetten maar zorgt u voor goede, vochtdoorlatende en voedzame grond: bemeste tuinaarde in de tuin of potgrond in uw potten, perken of bloembedden, uiteraard is ook dit bij ons verkrijgbaar. Houdt u het weerbericht evengoed in de gaten, de kans is minimaal, maar helemaal uitsluiten kunnen we de vorst ook na 15 mei niet. Is er nachtvorst voorspeld, dek de gevoelige planten dan af (met doeken, plastic of omgekeerde potten) om ze te beschermen tegen de kou.